O kolagenu

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem organizmu. Sakuplja se u obliku finih isprepletanih vlakana koja povezuju stanice. Udružen sa elastinom, odgovoran je za stanje naše kože, a najprije za njenu čvrstoću. Tijekom života sinteza kolagena, elastina i drugih proteina se smanjuje, pa koža počinje gubiti volumen.

Kolagen čine tri proteinska lanca spojena u jak trostruki lanac. Ova jedinstvena struktura čini kolagen čvršćim i izdržljivijim od čelika. Oko 33% proteina u organizmu je kolagen. Kolagen se nalazi u tkivima, organima i kostima. Kosti se sastoje od kombinacije kolagena i nekih minerala, poput kalcija i fosfora.

kolagen1

Kolagen čini čak 70% suhe mase kože, predstavlja 5-6% tjelesne težine i to je najobilniji protein kod sisavaca  i ključna je komponenta u vaskularnom sistemu i mišićima. Formiranje kolagena je složen proces koji se odvija u 7 koraka, od kojih se 4 koraka odvijaju unutar fibroblasta a 3 u citoplazmi.

Kolagen daje čvrstoću i stabilnost tkivu, a osnovna karakteristika njegovih vlakana je fleksibilnost. Iznimno je otporan prema opterećenjima na vlak pa se praktički ne rasteže, tako da se kod maksimalnog opterećenja produži samo 5 posto. Računa se da kolagenske niti tvore oko 80 posto vezivnog tkiva. Hidrofilne aminokiseline od kojih je građen kolagen odgovorne su za njegovu ključnu ulogu u sprječavanju gubitka vode u tkivima.

Kolagen je glavni sastojak ligamenata, tetiva, kosti, hrskavice, mišića, kože i izvanstaničnog matriksa (ECM).

Kolagen daje mehaničku potporu koja ima pozitivan utjecaj na stabilizaciju zglobova hipermobilnost, pokret, bol  i kvalitetu života.

Najmanja podjedinica kolagena je tropokolagen koji nastaje uzastopnim jedinicama glukoze/galaktoze  i  4 aminokiseline (prolin, hidroksiprolin, glicin i lizin).
Guna MD kolagenski medicinski pripravak sadrži samo kolagen u obliku tropokolagena, koji je supstrat endogenog enzima lizin-hidroksilizin. Oni ne pokazuju nikakvo farmakološko djelovanje jer normalni metabolizam/katabolizam kolagena ostaje nepromijenjen.

Kolagen sadržan u Guna MD kolagenskom medicinskom pripravku je kolagen tipa I, svinjskog podrijetla. Bolji je od goveđeg kolagena jer je najsličniji ljudskom kolagenu. Odabir svinjskog kolagena jamči visoku  razinu sigurnosti zahvaljujući vrlo nisko imunogenosti. To ga činim jednom od glavnih odabira za brojne primjene u medicinsko estetskom području, uključujući proizvodnju umjetnih implatanata i kožno-kozmetičkih umetaka.

kolagen